Follow Us on

Het belang van het ventileren van uw woning

Aangenaam wonen

Wanneer we het hebben over aangenaam wonen, wordt het goed isoleren van een woning altijd besproken. Hoe goed ze isoleren is dan ook een belangrijk aandachtspunt tijdens het kiezen van nieuwe kozijnen. Hoewel de isolatiefactor natuurlijk heel belangrijk is, mag het belang van voldoende ventileren zeker niet onderschat worden. Daar vertellen we in dit blog wat meer over.

Isoleren en ventileren gaan hand in hand

Er is een samenhangend verband tussen isoleren en ventileren. Voordat het isoleren van ramen door middel van goede kozijnen mogelijk was, kwam de frisse lucht een woning binnen door de kieren van de houten kozijnen. Dat bracht veel nadelen met zich mee, waaronder een vervelende tocht. Door het isoleren van de ramen, kon dit voorkomen worden. Dit betekent echter wel, dat veel woningen niet meer goed geventileerd (kunnen) worden. In een slecht geventileerde woning stijgt het vochtgehalte al snel. Hierdoor kunnen ongezonde situaties ontstaan, want het zorgt voor schimmelvorming. Ook kan het zorgen voor een te hoge CO2-concentratie, wat resulteert in allergieën, concentratieverlies, hoofdpijn, slaapproblemen en luchtweginfecties.

Zo kunt u ventileren

Kortom, genoeg redenen om uw woning goed te ventileren. Alleen zo nu en dan een raampje openzetten is helaas niet genoeg. Wij geven u een aantal tips hoe u uw woning goed kunt ventileren:

  • Goede ventilatie kan door middel van een klepraampje op een gunstige plek. Dit raampje laat u altijd openstaan, wat zorgt voor een goede af- en aanvoer van lucht.
  • Mechanische ventilatie: door een elektrisch apparaat wordt de vervuilde lucht in een woning constant afgevoerd. Via een rooster wordt frisse lucht weer de woning ingeblazen.
  • Het is ook mogelijk om te kiezen voor een raam met ingebouwde ventilatie.

Isolatie is niet onbelangrijk

Betekent dit dan dat goede isolatie eigenlijk helemaal niet zo belangrijk is? Nee, zeker niet! Wanneer uw woning niet goed geïsoleerd is, heeft u een veel minder prettig woonklimaat. U kunt de ventilatie namelijk niet zelf regelen, wat ervoor kan zorgen dat het in huis gaat tochten. Ook moet u in de winter veel meer stoken om de ruimte warm te houden, wat slecht is voor het milieu en uw portemonnee. Kies daarom voor kozijnen die goed isoleren, maar combineer dit met het ventileren van uw woning.

Posted by Gerald / Posted on 28 aug
  • Post Comments 0